Gradska knjižnica Županja

OSVRT NA NOĆ KNJIGE, 2017 - Gordana Matić

Bilo je ponovo toplo i vedro iako je to bila NOĆ KNJIGE. A gdje? Pa, naravno u glavnom prekidaču sviju svjetala u našem gradu – Gradskoj knjižnici u Županji.

Ne mogu se oteti dojmu i skupiti usta od dragosti smijeha koji je kod mene potaknuo ovaj fenomenalni sraz stvaralaštva. To može samo dirigent koji stalno investira u istraživanje – gospodin Jurica Buljan.

Ravnatelj knjižnice je okupio lučonoše stiha, glazbe, riječi i glume. Doživljaj je osnažen uz treperavo svjetlo svijeća i topao osmjeh na licima „domaćica“.

Rukujem se s Enesom Kiševićem. On nam govori svoj prekrasni sonetni monolog pun topline i sunca i ljubavi o svom idolu Nikoli Tesli. Sve te nebrojene stihove prati na gitari tiho, toplo i osjećajno gospodin Sead Alić…

Slika se mijenja pojavom grupe odabranih pod imenom „MRAK TEATAR“. Ja se nanovo divim gospođi Elviri Lučić koja je tako spretno spojila stoljeća i posjela nam za isti stol Madam Bovary, Anu Karenjinu, Hamleta, Ofeliju i Satira koji pripovijedaju o istim brigama i temama današnjice. Nad svim tim jadima preslatko uzdiše naša birtašica Andrijana Cvitanović. Svi tekstovi su sročeni spretno u jedan igrokaz: riječi, glazbe, humora i odabranim mladim glumačkim snagama naših srednjih škola. Smatram da će i lektiru radije čitati nakon odgledane ove predstave. Sve to ne bi bilo dosta da se ne pojavljuje i Đuka Begović, dragi nam Darko Avramović koji u neznanju pijanstva poubijaju sve što valja pa i autoricu teksta. Sjekira je presudila kako sinoćnjim glumcima, tako je i nekad davno bio – samo riječima sasječen Nikola Tesla.

Završit ću doživljaj s čitačima koji vrlo osjećajno čitaju, a potom se gotovo neopazice diže i umjesto mikrofona u lepezu pjeva i glumi, glumi i pjeva Marko Kučinić imitirajući Massima. Riječi njegove pjesme je urnebesno preuredila Elvira Lučić. Publika je bila izuzetno pažljiva, a salvama pljeska nije bilo kraja.

Sve što smo doživjeli gsn. Jurica Buljan nije nasumice spojio nego je od početka do kraja prisutna poveznica sve do danas. Veliki književni likovi, veliki um Nikole Tesle, veliki pjesnik Enes Kišević, cijenjeni filozof i pjesnik Sead Alić, uspješna spisateljica teksta Elvira i mlade snage našega grada koji ne traže plaću, a zahvaljuju suncu, Arijelu, golubovima ljubavi i životu koji ih takve stvori, iznad svega prijateljstvu.

 

                                                                       Gordana  Matić