Gradska knjižnica Županja

NOĆ KNJIGE - 23.04.2018.

„Noć knjige“, manifestacija koja je u Hrvatskoj pokrenuta još 2012. godine povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), organizirana je kako bi potaknula stvaranje čitalačkih navika i omogućila javnosti da se bolje upoznaju s domaćim, ali i svjetskim autorima. Razvijanje kulture čitanja igra veliku ulogu u razvoju pojedinca, koji se sukladno razvoju informacijske i komunikacijske tehnologije, prilagođava promjenama koristeći se novim medijima za učenje, istraživanje ili zabavu. „Budućnost knjige“, kao ovogodišnja tema ove manifestacije, otvara pitanje kako i na koji način tehnologija utječe na naš život i načine na koji pričamo priče te kako utječe na samo čitanje.

            I ove godine, „Gradska knjižnica Županja“ uključila se u program „Noći knjige“, s ciljem  poticanja čitanja i predstavljanja mladih i kreativnih snaga iz županjskih škola. Program „Noći knjige“ započeo je u 17h s temom „Čitamo naglas“, koja se već dugi niz godina provodi u knjižnici u suradnji s Dječjim vrtićem „Maslačak“ Županja. Čitanjem knjiga naglas djeci približavamo knjigu i čitanje, zbližava se odnos između roditelja i djeteta, potiče se razvoj mašte i kreativnosti te pozitivan odnos prema knjizi i knjižnici. Od 19,30 – 20,30h program su nastavili učenici Osnovne škole „Mato Lovrak“ koje je vodila učiteljica Radojka Matić. Kreativci iz ove škole prikazali su svoju darovitost kroz igrokaz, pantomimu, poznavanje narodnih poslovica, te su nam predstavljena dva najbolja rada s ovogodišnjom temom „Budućnost knjige“. Elektroničke, staklene, leteće knjige, knjige koje se same čitaju – samo su neke od ideja učenika, koji unatoč razvoju tehnologije, ipak žele sačuvati knjigu od papira. Za kraj, imali smo priliku poslušati odličnu izvedbu talentiranoga bubnjara Sebastiana Kapovića, učenika 5. razreda OŠ Mato Lovrak. Od 21-21,30h program je obogatila drama-group ŽUGI predvođena profesoricom Katarinom Berač Vujić. Talentirani učenici dramske skupine prikazali su igrokaz na engleskom jeziku „Cinderella“, s natjecanja na smotri u Zagrebu, pokazavši svoje glumačke vještine te izvrsno poznavanje engleskog jezika. Nadalje, ove godine imali smo priliku ponovno ugostiti poznatog pjesnika i dramskog umjetnika Enesa Kiševića, te uživati u stihovima poznatih svjetskih, ali i hrvatskih pjesnika. Na samome kraju nastupio je „Mrak Teatar“ s profesoricom Elvirom Lučić, koja je ove godine osmislila predstavu u suradnji s učenikom srednje škole Markom Kučinićem.  „Da, draga“, naziv je ove predstave koja je na humorističan način prikazala odnos bračnog para, neostvarene želje i sanjarenja, ali i kritiku našega društva. 

Program „Noći knjige“ zaključen je s osmijehom i veseljem, jer smo i ove godine uspjeli prikazati našoj zajednici mlade i kreativne talente, upoznati se s poznatim pjesnikom i njegovim doživljajima i iskustvima, ali i potaknuti one najmlađe da razviju pozitivan odnos prema knjizi i čitanju te dožive knjižnicu kao mjesto stjecanja znanja, druženja i zabave. U budućnosti knjige, s pravom možemo reći da zasada: Nema panike!