Gradska knjižnica Županja

25. Festival glumca

U nedjelju, 25.svibnja spušteni su zastori na svim pozornicama u našoj Županiji na kojima su igrane predstave, podijeljene su nagrade i najavljen je 26. Festival kojemu će domaćin biti grad Otok.

Za ovogodišnji Festival – jubilarni, 25.-ti po redu, kojemu je domaćin bio grad Ilok, kazališta diljem Hrvatske su prijavila 57 predstava od kojih je ovogodišnja izbornica, gospođa Nada Abrus, odabrala 17 predstava za odrasle i 3 predstave za djecu. Znakovito je kako je čak 35 prijavljenih predstava stvoreno na tekstovima domaćih autora.

Sve predstave je odgledao Ocjenjivački sud koji je radio u sastavu: Tatjana Bertok-Zupković, Umjetnička akademija Sveučilišta u Osijeku; Hana Hegedušić, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, te Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Domaćica 25.festivala je umirovljena nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i voditeljica Odsjeka glume pri Sveučilištu DIU Libertas Branka Cvitković.

Festival je službeno otvoren u subotu, 12.svibnja u gradu domaćinu Iloku gdje je, nakon protokolarnih pozdravnih govora, odigrana monodrama „Ćiro“ u izvedbi Tarika Filipovića.

U našemu gradu sve je počelo u ponedjeljak kada su odigrane „OtpisaNe“ po tekstu Renata Baretića i režiji Nikole Zavišića, a igrali su Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudički. Ksenija i Ecija su izvrsnom međuigrom često pobirale aplauze na otvorenoj sceni, a sjajni Slavko Sobin je plijenio poglede ženskog dijela publike svojom pojavom u boksericama. Prije same predstave dobro popunjenoj dvorani smo predstavili članove žirija, izbornicu te domaćicu festivala, koje je nazočna publika pozdravila burnim aplauzom, a damama smo uručili cvjetne bukete.

Dva dana manje od 22 godine kasnije u Županji je ponovno odigran „Dimnjačar“ Ljubomira Kerekeša. Ta dirljiva priča o sudbini jednoga dimnjačara igrana je prvi puta 17.svibnja 1996.godine u tadašnjem restoranu Centar, nekadašnjeg Hotela Jelen u Županji. Te je godine Ljubo Kerekeš dobio nagradu grada Županja za najboljeg glumca, čega se pri kraju predstave i sam prisjetio, stavio ruku na srce, zahvalio županjcima i ponovno potvrdio koliko je vezan uz Županju.

Taj dan je Enes Kišević „vratio ljubav svojoj Županji“ jer je u Gradskoj knjižnici Županja održao druženje s polaznicima Male škole, govorio im svoje i tuđe stihove, pokazao kako se voli lijepa riječ te koliko su nam bitni roditelji kako bismo postali bolji ljudi.

Dvorana Mladost je u srijedu,16.svibnja bila puna naše dječice iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ koji su uživali u predstavi Kazališta Tvornica lutaka, Zagreb – „Kikijev cirkus u životinjskom carstvu“ Dore Delbianco, režiji Petre Radin i Maria Kovača, te izvedbi Marka Hergešića, Petre Radin i Petra Cvirna.

Umjetnička organizacija Eurokaz, Hrvatska kuća i Akademija dramske umjetnosti, Zagreb su, u srijedu, 16.svibnja donijeli na pozornicu naše dvorane „Povratak“ Dore Delbianco, u kojoj su igrali: Robert Španić, Tesa Litvan, Suzana Nikolić, Marin Klišmanić, Iva Jerković, Borna Baletić, Žarko Potočnjak, Jadranka Gračanin Putnik, Ljiljana Ivančan. Na pozornici dvorane Mladost pred stotinjak nazočnih odigrana je scenografski i režijski sjajna, pomalo klausrtofobična drama uz tešku zvučnu kulisu i sjajne glumačke minijature.

Istu večer se u Caffe Park u Županji održala Večer glazbe i poezije gdje su glumci-pjesnici Enes Kišević, Zdravko Odorčić, Antun Tudić, Darko Klarić, Andrija Tunjić i Igor Baksa govorili ili pjevali svoje stihove, a Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa su, kao „Djedovi & Bakhe“ imali recital uz sjajnu svirku. Program je, od izvornih sat vremena potrajao gotovo dva i pol sata, jer je i publici i izvođačima bilo izuzetno ugodno.

Petak je ponovno bio posvećen djeci i predstavi Gradskog kazališta Žar ptica, Zagreb kada je po Grigoru Vitezu, odigrana predstava „Plava boja snijega“ u režiji Lea Katunarića, a izvedbi Dunje Fajdić, Petra Anastasoskog, Zorana Pribićevića, Vesne Ravenšćak Lozić, Ante Krstulovića, Marka Hergešića, Vinija Jurčića, Roberta Španića, Borisa Barukčića, Josipa Brakusa i Ognjena Milovanovića. Djeca i mladi su uživali u izvrsnoj predstavi.

Istu večer je na pozornici odigrana ispitna predstava Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, Odsjek glume u klasi profesora Joška Ševe: „Konj ili pauk hvata žabu“ gdje nam je 12 mladih studenata glume pokazalo kako su „peripetije“ pri nastajanju jedne ispitne predstave – od početnih uvježbavanja govora i pokreta, do osobnog predstavljanja pred publikom. Prošle godine smo imali prigodu gledati Akademiju iz Osijeka (također izvrsne mlade ljude), a prije dvije godine smo ovu predstavu gledali u izvedbi drugih studenata. Šteta je kako nije bilo više publike, poglavito mladih srednjoškolaca ili mlađih članova naših triju kazališta, koji bi imali prigodu vidjeti koji su napori potrebiti da bi se glumački uveli u samu predstavu. Studenti su bili izvrsni, a večer je bila sjajna.

I, onda je došla subota – zadnji dan Festivala, kada je u prepunoj dvorani Mladost stiglo Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb s predstavom „Ustav Republike Hrvatske“ u režiji Vinka Brešana. Ranije smo svjedočili sjajnom filmu Rajka Grlića i izvrsnim ulogama Ksenije Marinković, Dejana Aćimovića i Nebojše Glogovca, a Kerempuhovu postavu su činili Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoranja i Vedran Mlikota. Izuzetan ugođaj glumaca i publike bio je veliko finale odličnih predstava u Županji tijekom festivala.

U nedjelju je u Hotelu Dunav u Iloku održana završna svečanost dodjele nagrada na 25.Festivalu glumca, te su, odlukom Ocjenjivačkog suda nagrađeni:

  • Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu : „Dvoje“ – Teatar Exit, Zagreb
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca: Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske“ – Kazalište Kerempuh, Zagreb
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca: Goran Koši za ulogu Vanjeka u predstavi „Audijencija“ – Kazališta Virovitica.
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu: Antonija Stanišić Šperanda za ulogu Einsteina u predstavi „Tesla Anonimus“ – Kazališta Gavella Zagreb.
  • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu: Petra Kovačić Pavlina za uloge u predstavi „Ol' smo za jedan dan“ – HNK Split.
  • Nagrada Nevenka Filipović za lutkare: Edi Čelić za ulogu Francoisea u predstavi „Zašuti“ – Dječjeg kazališta B.Mihaljevića iz Osijeka.
  • Nagrada Zvonimir Torjanac za najbolju mladu glumicu do 28 godina: Tesa Litvan za ulogu Jele u predstavi „Povratak“.
  • Nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca do 28 godina: Robert Španić za ulogu Ive također u predstavi „Povratak“.

Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, HDDU te „Asser Savus“ dodijelili  su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

  1. festival glumca održao se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 11. do 20.svibnja, a tijekom devet festivalskih dana odigrano je 107 izvedbi 20 predstava. Bio je ovo jako, jako dobar Festival…