Gradska knjižnica Županja

Bolest smrti

Nedjelja, 19.10.2014. - 19.00 sati!

Nedjelja, 19.10.2014. - 19.00 sati!

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, 19.10., ugostili smo Sašu Božića, kazališnog redatelja i dramaturga, koji je inače podrijetlom iz Županje.

Županjskoj publici predstavio se neobičnim projektom pod nazivom ˝Bolest smrti˝ koji je nastao na inicijativu mladih studenata glume Milice ManojlovićRomana Nikolića. Predstava je nastala kao fuzija dramskog prvijenca mladih glumaca „Sjeti me se kad se okreneš“ i romana „Bolest smrti“ slavne francuske spisateljice Marguerite Duras.

Komad za čitanje “Bolest smrti” Marguerite Duras sažima u sebi mnoge prepoznatljive osobine njezina pisanja, kako na planu tema (nemogućnost ljubavi, žudnja, tijelo), tako i na području stila (bjeline, šutnje, škrtost i napregnutost rečenice, rezovi). Bolest smrti Duras definira kao nemogućnost spoznaje voljenja; ljubav se po Marguerite Duras ne zasniva na zrcalnom odrazu, očajnoj spoznaji da tijelo drugoga nosi skriveni, virusni dio mene... Tijelo jest put ka novoj realnosti osjeta.

Dramski prvijenac M. Manojlović i R. Nikolića simulira iskustvo nemoguće ljubavi koja se stvara i razara u svjetovima virtualne (internet i sms) komunikacije. Neimenovani  junaci, označeni inicijalima igraju naoko djetinje igre prisnosti, bez mogućnosti da se u realnom svijetu ikada istinski sretnu. Vidjeli smo jednu mladu glumicu vrlo pamtljivog glasa i dobre energije i jednog mladog glumca dosta poletnog ali s karakternom crtom. Igraju sabrano, a uključuju u 50-minutno zbivanje i dva gledatelja, još jedan žensko-muški par. Glumci gledatelje i fizički uvlače u njihovu igru.

Saša Božić je cijelu njihovu verbalnu igru pretvorio u koreografiju pa se na kraju ne sjećamo ni jedne rečenice, ali zato ostaju neke emocije, pokoja slika i dosta energije. Redatelj je dakle postigao da se mladi umjetnici ne osjećaju nezaštićeno (premda su u donjem rublju), a da njihova ekspresija i polet budu oslobođeni.