GKŽU

Gradska knjižnica Županja

Ema Juzbašić „Knjiška pustolovina“

Ema Juzbašić, učenica osmog razreda Osnovne škole Ivana Kozarca, pred prepunim dječjim odjelom Gradske knjižnice predstavila nam je svoju prvu knjigu. Moja prva knjiga je kreativno – stvaralački projekt koji potiče i ohrabruje djecu da izraze maštovitost te razviju svoje umjetničke potencijale. Pisanjem i ilustriranjem svoje priče uključuju se u jedan smisleni proces u kojem mogu primjeniti stečena likovno – literarna znanja i vještine te kao krajnji rezultat dobivaju vlastitu knjigu.

Govori se da djeca sve manje čitaju, no u ovoj Eminoj Knjiškoj putolovini čita mačak Fridrik. Kako su Emi omiljeni likovi mačke, tako je i junak ove priče jedan mačak koji čitajući knjigu ulazi u paralelni svijet čudnih čupavih bića i pomaže im u ozdravljenju stabla koje ih hrani. Mačak shvaća vrijednost knjige koju prije nije razumijevao, kao i vrijednost čitanja.

Bilo je pravo zadovoljstvo predstaviti mladu Emu i njezin uradak. Ona je dokaz da mladi ipak čitaju i znaju prepoznati vrijednost pisane riječi.