GKŽU

Gradska knjižnica Županja

Info

23.01.2018. USUSRET ŠOKAČKOM SIJELU

- MARIJA SVIRČEVIĆ (KUD Tomislav)

Knjižnica, kao i svake godine, nizom aktivnosti daje svoj doprinos Šokačkom sijelu. Cilj ove manifestacije predstaviti je raskošnu tradiciju našeg kraja, bogatu narodnu nošnju, tradicijske kočije, stare pjesme, bećarce, tamburaše... Stoga smo danas i ugostili Mariju Svirčević iz KUD-a Tomislav koja je učenicima 3. i 4. razreda OŠ Ivana Kozarca iz Županje nastojala prenijeti ono najvažnije od Sijela. Upoznala ih je sa pojmovima kao što su sijelo i folklor, što su značili onda, a što sada. Kroz razgovor, pjesmu i igru Marija je djecu upoznala i sa tradicijskim glazbalima. Tako smo mogli vidjeti gajde, diplice, dvojnice, samicu, primu i okarinu, koja se inače koristi u Hrvatskom Zagorju. Učenici su mogli sami i ponešto zasvirati na ovim instrumentima. Na kraju nas je Marija naučila i pokoji korak pa smo i zaplesali. Zvuci pjesme odjekivali su ne samo Dječjim odjelom nego i cijelom Knjižnicom.  

ZDRAVA HRANA

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada.  Toga dana godine 1945. osnovana je u sklopu Ujedinjenih naroda Organizacija za prehranu i poljoprivredu, koja je 1979. g. utemeljila taj datum.

I naša knjižnica se uključila u obilježavanje toga dana u sklopu Mjeseca knjige.  Tako je u ponedjeljak 06.11.2017. u našim prostorima gostovala specijalistica nutricionizma i magistra prehrambene tehnologije Dubravka Vincetić kao i učenici sedmih razreda OŠ Ivana Kozarca sa svojom profesoricom Vlatkom Miličević.  Čulo se tu puno toga korisnog i zanimljivog počevši od zdravih namirnica, pravilnih obroka, načina prehrane pa sve do niza problema na globalnoj razini kao što su neuhranjenost, bacanje hrane, glad itd. Istaknuta je ogromna važnost zdrave prehrane koja u konačnici vodi kvalitetnijem životu i napretku ljudske populacije na ovom našem lijepom planetu.   

PRETRAŽUJ

RADIONICE

PROMOCIJE