Gradska knjižnica Županja

1000 Dana proljeća

Ponedjeljak, 20.10.2014., - 19.00 sati

Aktivnosti vezane uz Mjesec hrvatske knjige nastavljamo putopisnim predavanjem i promocijom knjige Tomislava Perka, koja je održana 20.10. u Gradskoj knjižnici Županja.

Tomislav Perko, putopisac iz Zagreba, nedavno se vratio s putovanja oko svijeta, koje je nazvao – 1000 dana ljeta. Obišao je pet kontinenata, i to s budžetom od svega par eura na dan. Stopirao je, spavao u domovima nepoznatih ljudi, svirao gitaru na ulici, radio neobične poslove, volontirao, pa čak i preplovio Indijski ocean u 13-metarskoj jedrilici. Družio se s policijom na granici Irana i Pakistana, meditirao u budističkom samostanu na Tajlandu, završio u hipi selu u Australiji, posjetio najljepši otok na svijetu, živio s Maasai ratnicima u Africi, pronalazio smisao života u društvu šamana u džunglama Amazone.
Naposljetku, u jednom ribarskom selu u Ekvadoru, bacio se na pisanje knjige o svom putovanju. Oko stote stranice, uvidio je da se toliko toga ima za reći i o životu koji je svemu tome prethodio: kako je siguran posao zamijenio nesigurnošću ceste, kako su izgledali njegovi prvi putni koraci, kako su reagirali prijatelji i obitelj, kako je došao do ideje da krene na put oko svijeta te kako je sve to realizirao.

Tema ove knjige nisu samo putopisne informacije već i kako se prilagoditi novim životnim okolnostima, kako se mijenjati i prihvaćati novonastale životne situacije. Kroz cijelu knjigu se provlači i tema ljubavi koja ne zaobilazi nikoga pa ni Tomislava.