Gradska knjižnica Županja

“Put u nepovrat” posvetio je prerano preminuloj Andrijani

U ugodnom ambijentu parka Gradske knjižnice, u okviru programa obilježavanja Dana grada, priređena je promocija knjige pjesama “Put u nepovrat” Damira Cvitanovića, posvećene njegovoj, krajem veljače prerano preminuloj supruzi Andrijani (50), a većina ih je nastala u jednom teškom periodu života, dok se borila sa zloćudnom bolešću.

Uvrstio je i njezine tekstove, osobne zapise i promišljanja, koje je uglavnom pisala na društvenim mrežama, a Damir ih je odlučio objaviti i u knjizi. Andrijana je bila dobri duh Županje, požrtvovna majka, privržena kći, vjerna prijateljica, žena koja je nadasve volila kazališne daske. Bila je dopredsjednica Mrak Teatra, a kao umjetnica i glumica dala je veliki doprinos i svojim je likom i djelom obogatila kulturni i društveni životi Županje. Posmrtno joj je dodijeljen i Srebrni grb Grada za izniman doprinos razvoju kazališnog amaterizma.

Rodom je iz Lovasa, koji nikada nije zaboravila i o kojemu je često pisala, posebice o Jelašu, ljetnikovcu grofa Eltza u obližnjoj šumi, za koji su je vezali najljepši dani djetinjstva. U Domovinskom ratu stigla je u Županju, u njoj je i ostala živjeti.

  • Andrijana je bila izuzetna osoba, a također su izuzetni i tekstovi koje je pisala – kazao je prof. Jurica Buljan, ravnatelj knjižnice. Podsjetio je da ta ustanova ove godine obilježava 160. obljetnicu osnutka, a u prostoru knjižnice su tijekom proteklih godina priređena brojna i vrlo raznolika događanja, ali nikada, ustvrdio je, događnje poput ovoga, zahvalivši autoru na prekasnom izdanju knjige. Podijeljena je u nekoliko dijelova: kroz srce, kroz dušu, kroz život…, a Damir u svojim pjesmama progovara o ljubavi, voljenome zavičaju, Srijemu i Slavoniji, neke pjesme su autobiografske, i rezultat su osobnih proživljenih doživljaja i bilo bi mu drago, priznao je, kada bi se čitatelji pronašli u jednoj od njih…

Brojne su posjetitelje kroz program vodile Andrijana Dinka Raguž, kazališna redateljica i ravnateljica kazališta “Nova scena” Vinkovci, i Dora, mlađa kći supružnika Cvitanović.

“Andrijana je večeras zasigurno s nama, prisutna je u našim srcima i mislima, danas joj je rođendan i poklanjamo joj pjesmu koju je jako voljela – Noćas si moje vino”, kazala je Raguž. Pjesmu je izvela ženska pjevačka skupina “Mustre”, kojima je upravo Andrijana i dala ime, a koje su svojim debitanskim nastupom u utorak navečer oduševile publiku. Uz pročitane pjesme i tekstove, vrlo emotivno i dirljivo bilo je i pismo njene prijateljice, novinarke Jasne Matije Sabljo, koje je uvršteno u knjigu.

Uz članove kazališta “Nova scena”, u programu su sudjelovali TS “Allegro” iz Vukovara, Marinko Blažinkov iz TS-a “Dike”, pučki pisci Mato Damjanović i Ivica Ćosić-Bukvin,Tomislav Majačić, Prva pjevačka konjica “Sinđir”, te skladatelj i tekstopisac Mario Vestić, odličnom izvedbom omiljene Andrijanine pjesme “Apokalipso”.


Andrijana Dinka Raguž,, ravnateljica “Nove scene”

Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti, događa se da i dalje žive po svojim riječima i djelima, a najviše po dobroti srca… Takva je bila naša Andrijana.

PRILOG ZA POMOĆ
“Ova knjiga nikad neće biti u prodaji. Ona nema cijenu. Nju možete samo dobiti uz neki dobrovoljni prilog kojim ćete pomoći bolešću pogođenim obiteljima. Dajte onoliko koliko ovog trenutka mislite da možete. Budite uvjereni kako ću skupljeni prilog osobno dati u ruke onome kome je potrebno. Hvala Vam u ime njih”, stoji na kraju knjige. Damir će pomoći dvije obitelji onkoloških bolesnika, u Županji i u Lovasu.

Marija Lešić Omerović

putunepovrat3putunepovrat2