GKŽU

Gradska knjižnica Županja

'Lipo ti se Šokica opravlja'

Nastavljamo s radionicama na temu Šokačkog sijela.

Danas su nam u gostima bili učenici 3. razreda iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Štitara zajedno sa svojim učiteljicama Sonjom Marić, Dajanom Jozanović i knjižničarkom Marijom Klarić Brdarić. Ovo je već treća godina kako ova škola u našim prostorima održava nastavu Prirode i društva s ciljem razvoja zavičajnog identiteta te kako prepoznati glavne značajke slavonskog zavičaja.

Naše smo druženje započeli slavonskim doručkom te razgovorom kako i što se doručkovalo u prošlosti.

Nakon kratkog filma o našem zavičaju, upoznali smo djecu sa knjižnicom, što je knjižnica, koje zbirke postoje s naglaskom na zavičajnu te što sve radimo i općenito o njezinoj važnosti u društvu.

Budući da je tema ovogodišnjeg Sijela : 'Lipo ti se Šokica opravlja' i mi smo odlučili napraviti jednu ali od papira.  Kompletnu žensku nošnju djeca su napravila koristeći tehniku preslikavanja masnom bojom, izrađivali su dukate i tkanicu od kartona i vune, ukrasne cvjetove od papira i salveta te pregaču od krep papira. Gornju suknju smo napravili od papirnatog stolnjaka, a za prandžaru smo iskoristili platno kroz koje smo probušili rupice da bi izradili rese od vune. Knjižnica se pretvorila u pravu malu etnografsku radionicu. Djeca su uspjela prenijeti na papir duh naše zavičajne etno baštine. Na kraju su čak i zaplesali kolo veselo pocikujući.

Šokicu koju su izradile njihove vrijedne ruke, izložit ćemo u našim prostorijama kako bi oplemenili i ukrasili Knjižnicu pa se i na taj način uključili u obilježavanje ove važne kulturne manifestacije.

 

 

ŠKLJOC

Foto i video usluge za našu knjižnicu odrađuje JOSIP NIKOLIĆ - ŠKLJOC iz Županje.

 

 

Radno vrijeme GKŽU

Od o1.srpnja do 31.kolovoza 2019.godine GRADSKA KNJIŽNICA ŽUPANJA,

za svoje korisnike radi po LJETNOM RADNOM VREMENU:

ponedjeljak: 12.oo - 19.oo

utorak: 12.oo - 19.oo

srijeda: o7.oo - 14.oo

četvrtak: o7.oo - 14.oo

petak: o7.oo - 14.oo

subota: 10.oo - 12.oo sati.

PRETRAŽUJ

RADIONICE

PROMOCIJE